Jeugdcompetitie

Badminton Nederland lanceert vanaf het seizoen 2023/2024 een nieuwe landelijke jeugdcompetitie. Met een nieuwe landelijke jeugdcompetitie willen zij het competitie spelen voor de jeugd aantrekkelijker en uitdagender maken. Tevens streven ze naar een hogere participatie, meer plezier en een laagdrempelige instap voor alle jeugd. In DIT document lees je alle veranderingen die gaan plaatsvinden en hieronder de grootste veranderingen alvast uitgelicht:

De landelijke jeugdcompetitie wordt geïntroduceerd om badminton voor de jeugd een impuls te geven. In meerdere regio’s is er de afgelopen jaren een terugloop in het aantal teams geconstateerd. Door deze constatering is er een molen gaan draaien. Het begon met een analyse van de verschillende competitievormen die in de regio’s georganiseerd werden. Ze hebben alle kenmerken op een rij gezet en er zijn verschillende competitievormen uitgewerkt. Deze verschillende competitievormen zijn samengevoegd tot één competitieopzet.

In de jeugdcompetitie wordt er gespeeld in de categorieën Brons (U9), Zilver (U11), Goud (U13), D, C, B en A (D, C, B en A vanaf U15). Voor de Landelijke Jeugdcompetitie is nagedacht over de aan te bieden categorieën. In de huidige regio jeugdcompetities, die zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën, zijn er grote niveauverschillen. Met de nieuwe categorieën beoogt Badminton Nederland de niveauverschillen binnen een competitie te verkleinen en hierdoor spannendere wedstrijden te creëren. Voor verschillende regio’s zal het aanbod van Brons (U9) nieuw zijn. De gedachte achter het aanbieden van categorie Brons is om kinderen op een jonge leeftijd de mogelijkheid te geven te badmintonnen (de kans te bieden om voor badminton te kiezen in plaats van een andere sport). Daarnaast is het voor de meeste regio’s nieuw dat er geen verschillende categorieën zijn voor U15, U17 en U19. Deze leeftijdscategorieën zijn samengevoegd en opgesplitst in de categorieën D t/m A. De gedachte achter deze categorieën is een indeling op speelsterkte.

In de huidige jeugdcompetities komen er regelmatig wedstrijden voorbij die gewonnen/verloren worden met 8-0, 7-1 of 6-1 en partijen met een grotere uitslag dan 21-10. Dit is voor geen enkele speler leuk, niet voor de verliezer maar ook niet voor de winnaar. De spelers leren hier niet of nauwelijks van. Door de landelijke jeugdcompetitie in 2 fasen op te splitsen hopen wij de onderlinge krachtsverschillen per categorie te verkleinen en zo spannende en leerzame wedstrijden te krijgen.

Training

Leeftijd: 5 - 11 jaar

Wanneer: dinsdag- en vrijdagavond

Tijd: 18:30 uur tot 20:00 uur

Trainer dinsdag: Jeroen Bleekendaal

Trainer vrijdag: Tamara van der Hoeven

Training

Leeftijd: 12- 18 jaar

Wanneer: dinsdag- en vrijdagavond

Tijd: 18:30 uur tot 20:00 uur

Trainer dinsdag: Jeroen Bleekendaal

Trainer vrijdag: Tamara van der Hoeven

© Badmintonvereniging De Shuttle | 2017-2024 | Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door Sjoerd Conijn Services